V týdnu o jarních prázdninách jsme absolvovali celodenní výlet do Prahy. V předpovědi počasí bylo krásné sluníčko, tak jsme chtěli zařadit i delší procházku. Volba padla na 4 kilometrový pochod skrz Prokopské údolí. A abychom na něj dostatečně navnadili naše děti, přidali jsme k výletu i zábavní park Superland, který se nachází v OC Butovice.

Ráno jsme tedy vyrazili přímým autobusem z Králova Dvora na Nové Butovice, cesta i přes menší kolonu zabrala cca 45 minut. Autobus končí na metru a vám zbývá dojít cca 600 m. Modře vyznačená trasa na mapce je se schody k podchodu, pokud tedy máte kočárek, je lepší to obejít.

Prokopské údolí

Přírodní rezervace, která je součástí chráněného území Přírodní park Prokopské a Dalejské údolí, to se táhne údolím od Řeporyj až po Hlubočepy. Náš cíl byl na druhé straně údolí, a to železniční stanice Praha – Hlubočepy. Odtud nám jel motoráček zpátky do Berouna. Čekala nás tedy trasa dlouhá cca 5 km.

Do údolí jsme sešli hned za obchodním centrem. Čeká vás trošku strmější cesta po panelech a následně prašná cesta. Z té se pak napojíte na asfaltovou silnici, která vás dovede až do Hlubočep. Takže s kočárkem to není vůbec problém. Musíte však dávat pozor, po silnici jezdí auta, cyklisti, bruslaři, koloběžky a tak.

Trasa vede nádhernou přírodou mezi skalami a lesem podél Prokopského a následně Dalejského potůčku. Celou cestu lemuje i železnice, po které čas od času projede motoráček. Za hezkého počasí opravdu idylka.

Cestou narazíte na tři dětské hřiště a jednu venkovní posilovnu. U prvního se nachází i piknikové stoly a ohniště, kde si můžete opéct buřty. K dispozici tu je i dřevo. U posledního hřiště jsou zase ovečky a kozy, které můžete nakrmit z automatu zakoupeným krmením. Atutomat je hned u ohrady. Nezapomeňte si proto vzít drobné – bere jen desetikoruny. Po trase jsou dále k vidění např. Hemrovy skály, Dalejský mlýn nebo Tunel v Prokopském údolí. Údolím vede i naučná stezka.

Na konci údolí dojdete k Severozápadnímu viaduktu, který je opravdu ohromující. Zde se nachází i občerstvení. A před ním je ve výstavbě nové přírodní dětské hřiště s vodními prvky. Až ho otevřou, bude to opravdu paráda. Přímo po naší trase bohužel občerstvení není. Ale můžete u prvního hřiště odbočit a zajít si cca 250 m (cesta tam) do Pivovaru Prokopák. Odbočka i směr je značený cedulemi.

Od viaduktu už je to na železniční zastávku opravdu kousek a cestou narazíte na autobusovou zastávku, kavárnu s dětskou hernou, rychlé občerstvení i bar. Tak můžete při čekání na vlak koupit dětem zmrzlinu a sobě zaslouženou kávu nebo pivo😊.

Cesta vlakem vede zpátky Prokopským údolím, tak si užijete zasloužený odpočinek s krásným výhledem. Do Berouna to trvá cca 50 minut.

Pokud máte starší děti, můžete si udělat celodenní výlet jen do údolí. Dá se to obejít kolem dokola. Takže lze jet vlakem rovnou do Hlubočep, celé obejít a zpátky zase z Hlubočep. Okruh má kolem 8 km, ale značených tras je tu vícero.  A pokud si uděláte malou zacházku nad Děvín, můžete se podívat na výběh koní převalských. Zkrátka je tam toho na celý den opravdu hodně.

Za nás to byl opravdu povedený výlet a děti byly také nadšené. My se určitě rádi zase vrátíme.  

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *